5 regler som gäller för ett skinande rent kök

Ge dig själv utrymme och skapa större arbetsytor

Innan du sätter igång med självaste rengöringen av ditt kök, som även klassas som den del av hemmet man gärna befinner sig i. Se till att du rensar upp för dina arbetsytor. Att tömma köksbänkarna gör det lättare att rengöra och du slipper det ständiga problemet med att flytta alla köksredskap eller porslin från den ena sidan till den andra. Därför är det bra att alltid ha som regel att placera dina föremål i köket, så många som möjligt, i hyllor och i skåp, för att på så sätt hålla bänkarna fria. När ni har ätit klart vid matbordet se alltid till att duka av, och detta gäller efter varje måltid. Hur du använder dina saker i hemmet har även en koppling till hur rent det är. Kolla därför över hur ofta du faktiskt använder det där porslinet från dina svärföräldrar. Kanske är det dags att flytta på porslinet till annan plats och ge utrymme för det som används dagligen. Och även om du får utrymme så kommer det varje dag att vara lättare att komma åt dina tallrikar och tillbehör.

ren_kök

Låt dig inspireras av proffsen

Ta inspiration utifrån och se hur proffsen gör. Om du kollar på teve och ser hur mästerkockarna arbetar, så upptäcker du ganska snabbt att de håller rent på bordet och arbetsytan. De plockar undan lite i taget. Alltså är det som gäller att alltid plocka undan det som inte behövs, på detta sätt har du det bästa förutsättningarna för att hålla det rent och fräscht.

ren-kok1

Din regel för att undvika bakterier i köket

Vill du slippa dina bakterier i köket? En huvudregel som vi alltid kör med är att återanvända din disktrasa genom att använda dig av tvättmaskinen, det ända som krävs är att du tvättar den i 90 grader. Alternativ nummer två är att du kokar den under en kortare stund i en kastrull tillsammans med lite diskmedel. Detta kan du få in som en rutin och göra varje eller varannan vecka. När det kommer till den bakteriefyllda disksvampen kan det vara nödvändigt att ibland köra den i mikron ett par minuter. På detta sätt blir du av med alla bakterier och din disksvamp är som ny. Ett praktiskt och smidigt sätt att hålla köket rent. Till sist gäller det att ha som regel att använda och dela upp dina skärbrädor beroende på vad du ska jobba med, om det så är fisk, grönsaker eller kött. Detta är inte bara ett städknep utan du håller även saker och ting separerade med det som du stoppar i munnen.

ren-kok123

En regel och ett tricks for att hålla ditt kök i toppskick

Ta vara på dina ytor i hemmet som till exempel kakel, om du har det, eller din diskho. Det samlas väldigt tidigt kalkavlagringar på nämnda ytor vilket kan vara svårt att få bort, eller i alla fall något som folk kan se som ett större problem jämfört med vanlig smuts. Det du ska ha som regel här är att använda Citronsyra kombinerat med ljummet vatten. Detta är ett effektivt sätt att bekämpa avlagringar av kalk. Och när du väl har upptäckt hur enkelt och praktiskt det är. Finns det ingen anledning att ignorera rutinen att göra detta ett par gången i månaden. På så sätt kommer ditt kök att alltid se ungt och fräscht ut. Ett litet tips när du ändå är igång med användningen av citronsyra, är att applicera samma regel på din vattenkokare eller kaffebryggare om du har det i hemmet. Regeln funkar på samma sätt och plötsligt är det som att du har två nya och skinande produkter i ditt hem.

ren-kok

Gyllene regeln som ser till att ugn och vitvaror håller sig fräscha

Sista regeln som även kan delas upp i 3 mindre regler men som berör dina vitvaror. Först ut är Kylskåpet som ska ses över relativt ofta, då det är mat vi pratar om, och med mat kommer problemen att vi låter allt för ofta mat ligga kvar i kylen, enbart för att ruttna och ge ifrån sig lukten vi alltid vill undvika. Du gör rent kylskåpet genom att bryta strömmen, tömma kylskåpet på livsmedel (smidigast är att lägga allt i kylväskor om det finns tillgängligt). Ta diskmedel tillsammans med ljummet vatten och tvätta ur det tomma kylskåpet. När du kommer till hålet för avfrostning kan du alltid använda dig av en tops eller liknande. För att få bort dålig lukt i kylskåpet, som kan hålla sig kvar även efter att man tömt det, är att placera en halv citron i kylskåpet och låta den stå där ett tag. Detta kan motverka mot dålig lukt och är en regel vi håller högt. Den besvärliga ugnen kan du enkelt fixa genom att du att tar en flaska med sprayfunktion, där innehållet består av vatten blandat med lite flytande såpa. Vad du sedan gör är att spraya runt i ugnen tills du täckt alla ytor, sedan värmer du upp ugnen till runt 80 grader, låter din blandning av vatten och såpa verka i cirka 15 minuter. När tiden har gått och ugnen väl har svalnat, tar du bara och rengör med vatten och en svamp, KLART!

Vi beräknar den exakta kostnaden för flyttstädning direkt

Ta reda på hur mycket det kostar

Eventuella frågor? Ring oss 08-630 07 24

  • info@justmopp.se

  • Justmopp i Sverige AB

    Klippgatan 2 171 47 Solna