Flyttstädning RUT-avdrag

Flyttstädning och RUT-avdrag

RUT-avdraget är ett skatteavdrag som används för hushållstjänster. Reformen infördes år 2007 och ger privatpersoner möjlighet att anlita bland annat städfirmor till ett förmånligt pris. Att denna möjlighet finns beror på att staten hjälper till att finansiera detta genom skattepengar. Förkortningen RUT står för ”rengöring, underhåll och tvätt”, vilket är de områden som faller in under kategorin hushållstjänster.

Då det är vanligt att personer som anlitar städfirmor använder sig av RUT-avdraget anges ofta kostnaden efter att avdraget gjorts. I praktiken innebär detta att städföretagen skickar en faktura till dig på 50 procent av det totala beloppet och får sedan resterande 50 procent utbetalda av skatteverket. Om man till exempel anlitar en städfirma för flyttstädning betyder det att man själv bara behöver stå för halva kostnaden för detta.

 

När kan RUT-avdraget användas?

RUT-avdraget kan användas för tjänster som utförs i, eller i nära anslutning till, hemmet. Det kan även användas till föräldrarnas bostad eller till fritidsbostäder.

Möjligheten att använda sig av skatteavdraget står i direkt relation till den skatt man årligen betalar och man kan göra avdrag för samma summa som man betalar i skatt per år. En person kan som mest göra avdrag för 50 000 SEK per år. Om man inte betalar skatt alls kan man inte använda sig av RUT-avdraget.

Avdraget kan inte användas till dödsbon.

Vad krävs för att kunna göra RUT-avdrag?

För att kunna använda sig av RUT-avdraget krävs det att vissa kriterier är uppfyllda: Du måste vara en privatperson, över 18 år och betalat skatt. Tjänsterna du använder dig av måste ske i bostaden eller i närheten av den och företaget som anlitas måste inneha f-skattsedel. Maxgränsen för avdrag får inte vara nådd (50 000 SEK per person och år). Avdraget är inte kopplat till bostaden utan till personer, så om det bor flera personer i samma bostad kan samtliga av dessa använda sig av RUT-avdraget upp till sina egna maxgränser eller till den formella maxgränsen som ligger på 50 000 SEK.

Vi beräknar den exakta kostnaden för flyttstädning direkt

Ta reda på hur mycket det kostar

Eventuella frågor? Ring oss 08-630 07 24

  • info@justmopp.se

  • Justmopp i Sverige AB

    Klippgatan 2 171 47 Solna